Groepen en elementen

  • Jantine Karels

    Hoi , ben een leek op fotogebied.

    ik zie bij lenzen altijd “zoveel groepen en zoveel elementen” staan.

    Wat houdt dat precies in en wat is beter?

    Veel of weinig groepen/elementen?

    alvast bedankt

  • Remco Jan

    Zie bijvoorbeeld hier:

    http://www.sigmabenelux.com/producten/2/objectieven/12/tele/1/sigma/40/120-400-45-56-apo-dg-os-hsm en dan klikken op “lens opbouw”.

    Het betreft hier een objectief met 7 groepen en meer dan 20 lenzen (ik heb ze niet allemaal geteld, het zijn er zoveel…).

    Het geeft dus aan hoe het objectief intern is opgebouwd.

    Praktisch gezien heb je als gebruiker niet zoveel aan deze informatie. Het is niet zo simpel als “meer is beter” of “minder is beter”. Uiteindelijk gaat het om het totaalontwerp.

  • Joop

    Een objectief is opgebouw uit aan aantal lenzen(elementen) die men groepeerd om het licht zo te bundelen dat het op je sensor valt.

    Hierbij een plaatje van de Canon EF 70-200 IS F/4

    Maar download de volgende PDF daarin staat alles heel duidelijk uitgelegd hoe een objectief opgebouwd, vooral op blz 175 staat alles over groepen en elementen;

    Canon EF lens Technologie PDF

    Als je nog meer wilt weten dan kun je hier alle pdfjes downloaden;

    Canon EF lens Work III

    Als je wilt weten hoe een objectief gebouwd word en lenzen worden gemaakt hier bij de volgende link

    Canon Virtuele Lens Fabriek

  • Remco Jan

    Is UD bij Canon wat Nikon ED noemt? En Fluorite?

  • Jantine Karels

    bedankt,

    dan hoef ik daar voor mijn keuze dus niet echt op te letten.

  • Joop

    UD is ED bij Nikon.

    UD-glas beschikt bovendien over dispersiekenmerken die gedeeltelijk overeenkomen met die van fluoriet. Door de selectie van de juiste lenselementcombinatie met het oog op de gewenste brandpuntsafstand en andere factoren kan nagenoeg hetzelfde effect worden bereikt als met fluoriet (twee UD-lenselementen zijn equivalent aan één fluoriet element). In 1993 werd Super UD-glas geïntroduceerd, een nieuw materiaal dat bijna dezelfde prestaties levert als fluoriet tegen lagere kosten en met een hogere kwaliteit.

    Fluorietlenzen zijn duur door de hoge productiekosten van synthetische fluorietkristallen.

  • de Tobfotograaf

    de kwaliteit van objectieven wordt deels bepaald door het aantal lensen (en groepen) wat een rol speelt is het aantal lucht/glas overgangen. deze dient zo laag mogelijk te zijn. elke lucht/glasovergang zorgt voor storende reflecties die met moderne objectieven door coatings deels worden onderdrukt. het aantal reflecies neemt ongeveer kwadratisch toe met het aantal lucht/glasovergangen. een goed lenzenstelsen vraagt echter om meerdere lenzen en of groepen. er moet dus een compromie gevonden worden voor het beste resultaat. door dat de coatings tegenwoordig steeds beter worden, hoeft er dus tegenwoordig minder op het aantal glas/luchtovergangen gelet te worden. Dus veel lenzen in een objectief is per definitie niet altijd slecht.