Even toelichten.
Als je een batterij oplaadt en terug leeg laat lopen is er niet dadelijk een probleem. Maar als je een batterij gebruikt in een toestel en die is nog niet gans leeg en je vermoedt dat je niet gaat toekomen en dan ga je deze bijladen. En dat is nefast. Zo ontstaan er op de plaats waar je terug bijlaadt kristallen die een ‘geheugen’ vormen tot waar je kan en mag gaan. Ik vergelijk gewoonlijk met een fles waarin je water doet en dit weer leeggiet. Als je goed kijkt zie je nog sporen van water. Het is niet helemaal hetzelfde maar je kan het er mee vergelijken.
Als je zo blijft verder doen komt dat geheugen steeds ‘hoger’ te liggen en uiteindelijk zo dicht bij de top (vergelijking met fles is daarom duidelijk) dat je nauwelijks een beetje opgeladen hebt.
Ik weet het, de nieuwe Li-Ion batterijen hebben dat niet meer zegt men. Dus heb ik dat met mijn GSM eens getest en en ik had het zitten na 2 maanden kon ik een nieuwe batterij kopen : reden : geheugenvorming. Wat niet kan volgens het boekje maar bij mij in de praktijk dus wel.
Vandaar dat ik sindsdien bij mijn fototoestel, .. onmiddellijk een reservebatterij bij koop en dan altijd de ene geheel leeg gebruik en dan de andere opgeladen in het toestel steek. Dan heb ik wel meer kosten maar mijn batterijen gaan wel langer mee.
Iets in die aard : als je een laptop bijna permanent op netstroom gebruikt zal de batterij na een jaar of 2 ‘versleten’ zijn maar als je die geregeld eens laat volledig leeglopen dan kom je wel een 5-tal jaren toe.
Groetjes
KArel