Waarom

  • KArel

    Een ander type vraag :

    ER zijn nogal wat zonnekappen. Je zou kunnen zeggen dat er twee vorman uitspringen :

    de gewone :

    en de ‘bloemvormige’ :

    Weet er iemand waarom er die insnijdingen zijn in het ‘bloem’-type ? Als het de bedoeling is om storend licht tegen te houden kan dat toch door de ‘gaten’ of niet ?

    Groetjes

    KArel

  • Joop

    Een goede uitleg staat op;

    http://www.vanwalree.com/optics/lenshood.html

    Why are there both petal and rounded versions?

    Because photographs are rectangular in shape, petal hoods offer the best performance by blocking most nonimageforming light. For this reason, it is important to make sure that you mount a petal hood the correct way up, making sure the longest petals are located at the top and bottom of the lens, with the shorter petals to the sides.

    Petal hoods are not suitable for all lenses, so simpler rounded versions are also provided. Rounded lens hoods are much more suitable for tilt-shift lenses or any lens where the end rotates when zooming or focussing.

  • KArel

    Dank U

  • De Tobfotograaf

    In gewoon boeren hollands:

    een groothoekheeft op de hoekpunten van de foto een grotere hoek, die komen overeen met de uitgesneden hoeken van de zonnenkap. plak die hoeken maar eens dicht en je ziet dat er in het beeld vignetering ontstaat. de bovenste foto is van een zonnenkap voor supergroothoek en daar heeft die hoekies uitsnijden weinig zin, bij de onderste zonnenkap heeft het nog wel zin wat vals licht tegen te houden.

  • KArel

    Dus mag je deze zonnekap niet zo maar willekeurig plaatsen ?

    Groetjes

    KArel

  • De Tobfotograaf

    klopt helemaal. ook de positie is belangrijk, niet 90 graden draaien. maar bij canon is het zo dat ze er maar op een manier oppassen.

  • Joop

    Aha waarom heeft dan de 70-200 F/4 een ronde zonnekap en de 70-200 F/2.8 een tulp zonnekap.

    Het heeft te maken met de diameter van de frontlens en de beeldhoek die een lens heeft op kleinste brandspuntafstand.

  • Ruud

    Ik ken die lenzen niet, maar draait bij de F4 de zonnekap soms rond bij het scherpstellen of bij zoomhandelingen? Want dan zie je de verklaring in de laatste alinea van wat Joop stuurde.

  • Thijs

    Hier het resultaat van “verdraaide ”zonnekap met brandpuntsafstand van 17mm

    met de EW-83J

  • De Tobfotograaf

    is een heel ander type lens, heel ander glaswerk, zelfs de 70-200/4 met en zonder IS verschillen van elkaar, hier is duidelijk de lens met IS superieur, zeker een aanrader